Mitä teillä tehdään sen eteen, että jokainen työntekijä pystyy työskentelemään omalla parhaalla tasollaan?

14.09.2023

Jos sadalle ihmiselle annetaan sama kuntosali-/ liikuntaohjelma, niin saavuttaako kaikki parhaan mahdollisen tuloksen? Samalla logiikalla saavuttaako sata työntekijää samoilla johtamiskäytänteillä ja toimintatavoilla parhaan mahdollisen tuloksen?

Rekrytointivaiheessa voidaan joskus (harvoin) olla tilanteessa, jossa päästään valikoimaan samanlaisista toimintatavoista ja johtamiskäytänteistä syttyviä yksilöitä, mutta harvoin mikään yritys, projekti tai toiminta lähtee pyörimään tyhjästä uusilla ihmisillä tai onnistuu rekrytoimaan samanlaisia ihmisiä, puhumattakaan siitä, onko siinä mitään järkeä.

Jos yritys muokkaa organisaatio-, johtamiskulttuuriaan ja toimintatapojaan yleisesti pinnalla olevien trendien mukaisesti huomioimatta aidosti yksilöiden tarvetta, niin se on aika hakuammuntaa. Silti on paljon konsultteja, jotka tarjoavat samaa ratkaisua monelle yritykselle ja moni niitä vielä ostaa. Olen päässyt urani aikana näkemään useammassa organisaatiossa, kun muutoksia tehdään ylhäältä käsin kopioiden jonkun toisen yrityksen mallia tai ulkopuolisen konsultin jossain toisessa yrityksessä toimivaksi todistetun mallin mukaisesti.

Henkilöstötuottavuuden, työantajamielikuvan ja sitoutumisen kannalta yksilöllisten erojen tunnistaminen ja huomioiminen johtamisessa, toimintatavoissa ja palkitsemissa on avainasemassa. Organisaatio/ tiimi muodostuu erilaisista yksilöistä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi lainkaan toiselle. Jo pelkästään sukupolvien erot ovat hurjat siinä, mitä odotetaan yritykseltä, yhteisöltä, johtamiselta. Vain tiimin jäsenten erilaisten tarpeiden, toiveiden ja osaamisen tunnistaminen ja yksilöllinen johtaminen mahdollistaa huippusuoritukset ja kokonaistuottavuuden kannalta parhaan saavutettavissa olevan tason.